| 
 | 
  
  1.           If a rock is brought from the surface of the moon :
                (A) Its mass will change                                 (B) Its weight will change, but not mass.
                (C)  Both mass and weight will
    change            (D) Its mass and weight will remain the same. 
  ANS :   B
  
  2.           When an object undergoes acceleration :
                (A) Its speed always increases                        (B) Its velocity always increases
                (C)  It always falls towards
    the earth                (D) A force always acts on it
  ANS :   D
  
  3.           External forces are :
                (A) Always balanced
                                         (B) Never balanced         
                (C) May or may not be balanced                     (D) None of these 
  ANS :    C
  
  4.           The net force acting on a body of mass 1 kg moving with a uniform velocity
    of 5 ms–1 is :
                (A) 5 N                     (B) 0.2 N                       (C) 0 N                            (D) None of these 
  ANS :   C
  
  5.           How many dynes are equal to 1 N?
                (A) 106                     (B) 104                         (C) 105                           (D) 103 
  ANS :   C
  
  6.           A force can :
                (A) Change the direction of a moving
    body     
                (B) Change the state of rest or uniform motion of a body.
                (C)  Change the shape of a body                      (D) All of the above 
  ANS :   D
  
  7.           The S.I. unit of pressure is –
                (A) Newton              (B) Dyne/cm2               (C) Pascal                       (D) Joule 
  ANS :    C
  
  
  
  8.           Which among the following will exert maximum pressure when pushed with the
    same amount of force?
                (A) An eraser of area 2 cm2                           (B) A sharpened pencil tip
                (C)  The blunt end of a
    pencil                          (D) The rear portion of a closed safety pin 
  ANS :    B
  
  9.           Pressure is also measured in :
                (A) Joule                  (B) mm of Hg                (C) mm of Ag                  (D) Metre 
  ANS :    B
  
  10.         Force per unit area is called :
                (A) Energy
                   (B) Work
                          (C) Pressure                    (D) Thrust 
  ANS :    C
  
  11.         Atmospheric pressure is measured by :
                (A) Barometer          (B) Manometer             (C) Screw gauge              (D) None of these 
  ANS :    A
  
  12.         A manometer is used to measure :
                (A) Height                (B) Pressure                 (C) Liquid density          (D)Atmospheric pressure 
  ANS :    B
  
  13.         How does pressure vary as we come from mountain top to sea level?
                (A) Increases            (B) Decreases               (C) Remains same          (D)Dependsonweather 
  ANS :     B
  
  14.         As we go deeper beneath the surface of liquid, the pressure :
                (A) Remains same     (B) Increase                  (C) Decreases              (D)Dependsonweather 
  ANS :     A
  
  15.         A vacuum cleaner works on the principle of :
                (A) Electromagnetic Induction                        (B) Suction
                (C)  Mutal Induction
                                          (D) Energy conservation 
  ANS :    B
  
  16.         The S.I. unit of force is :
                (A) metre                  (B) Newton                   (C) Pascal                       (D) Second 
  ANS :     B
  
  17.         A contact force cannot act through
                (A) Empty space                                            (B) Touching
                (C) Touching with a metal
    rod                            (D) Touching with a wooden rod
  ANS :   A
  18.         Which of the following is a unit of pressure?
                (A) Metre
                     (B) Newton                   (C) Square metre             (D) Pascal 
  ANS :    D
  
  19.         Deep-sea diving vessels have to withstand pressure from the crushing effect
    of sea water acting :
                (A) Upwards             (B) Downwards             (C) Side ways                  (D) In all directions. 
  ANS :    A
  
  20.         Which among the following will exert maximum pressure when pushed with the
    same amount of force?
                (A) An eraser of area 2 cm2                           (B) A sharpened pencil tip
                (C)  The blunt end of a pencil                          (D) The rear portion of a closes safety pin. 
  ANS :    D
  
  21.         Which of the following is a type of a pressure gauge?
                (A) Speedometer       (B) Manometer             (C) Syringe                     (D) Thermometer 
  ANS :    B
  
  22.         Which of these is not a contact force?
                (A) Friction               (B) Muscular force        (C) Magnetic force          (D) None of these 
  ANS :    C
  
  23.         A force has :
                (A) Magnitude only                                        (B) Direction only           
                (C) both magnitude and direction                    (D) None of these 
  ANS :    C
  
  24.         When a force is applied on a body it may change its
                (A) Speed only                                              (B) Direction only           
                (C) both speed and direction                           (D) None of these 
  ANS :    C
  
  25.         When we press the bulb of a dropper with its nozzle kept in water, air in
    the dropper is seen to escape in the form of bubbles. Once we release the
    pressure on the bulb, water gets filled in the dropper. The rise of water in
    the dropper is due to :
                (A) Pressure of water
                                         (B) Gravity of the earth    
                (C) Shape of rubber bulb                                (D) Atmospheric pressure 
  ANS :   D
     
  
  
  26.         Gravitational force acts :
                (A) Only between the sum and the
    planets moving around it.
                (B)  Only between the earth and the
    bodies on it
                (C)  Between all bodies in the
    universe
                (D) Only between the sun and the
    earth 
  ANS ;   C
   
  27.         The relation between the S.I. unit of force and the weight of a 1 kg mass
    is :
                (A) 1 kg of = 1 N       (B) 1 kg of = 0.98 N      (C) 1 kg of = 9.8 N          (D) 1 N = 9.8 kg 
  ANS :    C
  
  28.         If a force of 100 N acts on an area of 10 m2, the pressure equal :
                (A) 100 N/m2           (B) 10 N/m2                  (C) 1000 N/m2                (D) 1000 Nm2 
  ANS :    A
  
  29.         1 dyne is equal to :
                (A) 980 g wt              (B) 1/980 g wt               (C) 980 kg wt                  (D) None of these 
  ANS :   B
  
  30.         Which of the following class of force is different from others?
                (A) magnetic force                                         (B) Electrical force          
                (C) Gravitational force                                    (D) Stretching of a spring 
  ANS :     D
  
  31.       A box is pulled by two forces but in opposite direction as shown in below
    figure (in which direction of you the box will move) 
              (A) Left Side
                   (B) Right side               (C) don't move             (D) can't says
  ANS :   A
  
  32.       When two forces applied on an object are equal and opposite, then these
    forces 
              (A) may move the object.
              (B) may stop a moving object.
              (C) may move the object and also cause a change in its shape. 
              (D) do not move the object but may cause a change in its shape.
  ANS :   D
              
  33.       When two unbalanced forces act on a body, in opposite directions, the net
    force is equal to
              (A) the sum of the individual unbalanced forces.
              (B) zero.
              (C) difference between the two unbalanced forces and is in the direction of
    the larger force.
              (D) difference between the two unbalanced forces and is in the direction of
    smaller force.
  ANS :   C
  
  34.       1 kilogram weight is
              (A) 98 N
                          (B) 9.8 N                      (C) 0.98 N
                       (D) 0.098 N
  ANS :    B
  35.       A batsman hits a cricket ball which then rolls on the level ground. After
    covering a short distance the ball comes to rest. The ball stops due to
              (A) magnetic force
           (B) frictional force
           (C) gravitational force   (D)
    muscular force 
  
  ANS :   B
  
  36.       Fruits falling from trees is an example of
              (A) Gravitational force (B) Muscular force         (C) Frictional force
          (D)
    Electric force
  ANS :  A          
  
  37.       Which physical quantity of a body always remains constant ?
              (A) mass                      (B) weight                    (C) speed                     (D) force
  ANS :   A
  
  38.       Which of the following types of forces is not a contact force ?
              (A) muscular force       (B) frictional force        (C) magnetic force        (D) none of these
  ANS :   C
  
  39.       The force between two charged bodies is called
              (A) Muscular Force      (B) Gravitational force  (C)
    Magnetic force       (D) Electrostatic force
  ANS :   D
  
  40.       Leaves or fruits fall on the ground due to 
              (A) Magnetic force       (B) Gravitational force  (C)
    Electrostatic force   (D)
    Muscular force
  ANS :   B
  
  41.       Magnetic force is
              (A) Contact force
             (B) Non-contact force           (C) both (A) and (B)
              (D) None.
  ANS :  B
  
  42.       The force exerted by animal body is called
              (A) muscular force
           (B) mechanical force    (C) gravitational force   (D)
    magnetic force
  ANS :  A
  
  43.      
      Which among the following will exert maximum pressure when pushed with the
    same amount of force?   
  (A) An eraser of area 2 cm2                             
      (B) A sharpened pencil tip
              (C) The blunt end of a pencil                             (D) The rear portion of a closed safety pin
  ANS :  B
  
  44.       When a force is applied over a larger area, the pressure produced will
    .
              (A) increase
                     (B) decrease                 (C) both (A) and (B)
        (D) none of
    these
  ANS :   B
  
  45.       Pressure is also measured in .
              (A) joule
                          (B) mm of Hg               (C) mm of Ag
                  (D) meter
  ANS :   B
  
  
  
  46.       Force per unit area is called
                (A) Energy
                   (B) work
                          (C) pressure
                                 (D) trust
  ANS :   C
  
  47.       When a force is applied to a body of mass 2kg, its velocity changes from 20
    m/s to 30 m/s in 2 sec. the rate of change of momentum of the body is
              (A) 10 kg ms–1            (B*) 10 N
                        (C) 0.1 N
                         (D) 10 kgm  
  ANS :   B
  
  48.       The momentum of a body of given mass is proportional to 
              (A) its colour                (B) its velocity
                 (C) its volume
                 (D) its shape
  ANS :   B
  
  49.       When an increase in speed doubles the momentum of a object, the object's
    kinetic energy
              (A) increases but does not double
                         (B) doubles  
              (C) more than doubles                                       (D)  information
  ANS :   C
  
  50.       SI unit of thrust is 
              (A) N                           (B) kgm–3                    (C) Nm–2                     (D) kgNm–3 
  ANS :   A
  
  51.       When we press the bulb of a dropper with its nozzle kept in water, air in
    the dropper is seen to escape in the form of bubbles. Once we release the
    pressure on the bulb, water gets filled in dropper. The rise of water in the
    dropper is due to 
              (A) Pressure of water                (B) gravity of the earth  
  (C) shape of rubber bulb
               (D) atmospheric pressure.
  ANS :   D
  
  52.
          Atmospheric pressure is measured by :
              (A) Barometer  (B) manometer             (C) screw gauge
               (D) none of these
  ANS :  A
  
  53.       A force of 50 N is applied on a nail of area 0.001 sq. cm. then the thrust
    is 
              (A)  50 N                      (B) 100 N
                        (C) 0.05 N
                       (D) 10 N 
  ANS :   A
  
  54.       How does pressure vary as we come from mountain top to sea level?
              (A) increases                (B) decreases               (C) remains same         (D) depends on weather
  ANS :  A
  
  55.       As we go deeper beneath the surface of a liquid, the pressure:
              (A) remains same         (B) increases                (C) decreases               (D) depends on weather
  ANS :  B
  
  56.       A vacuum cleaner works on the principle of :
              (A) Electro Magnetic Induction                         (B) Suction
              (C) Mutual Induction
                                           (D) Energy conservation
  ANS :   B
  
  57.       A wooden piece 5 N in weight and 5 cm × 3 cm × 2 cm in size lies on 5 cm ×
    2 cm face. The pressure exerted by it in N per cm2 is
              (A) 150
                           (B) 50                          (C) 0.5
                 (D) 15
  ANS :   C
  
  58.       An iron block sides 5 cm × 10 cm × 15 cm is kept on the floor. The presure
    exerted by it is minimum if it kept as :
              (A) 5 × 10 cm sides      (B) 10 × 15 cm sides     (C) 5 × 15 cm sides       (D) by any two sides
  ANS :   B
  
  59.       Astronauts wear space suits during space walk in space in order to maintain
    the : 
              (A) Vacuum pressure
                                           (B) space pressure        
                (C) Atmospheric pressure                               (D) space shuttle pressure
  ANS :  C
  
  60.       Rockets work on the principle of conservation of 
              (A) mass                      (B) momentum  (C) energy                    (D) Impulse
  ANS :    B
  
  61.       The law of conservation of momentum holds for 
              (A) individual particles
                                        (B) only for two particles
              (C) A system of particles
                                      (D) only for three particles 
  ANS :  C
  
  62.       The law of conservation of momentum states that the sum of momentum of two
    objects before collision is equal to the sum of momenta after collision
    provided that 
              (A) No internal unbalanced force acts on them   (B) No external unbalanced force acts on them
              (C) No external balanced force acts on them      (D) No internal balanced force acts on them
  ANS :   B
  
  63.       The momentum of an isolated system remains conserved provided 
              (A) Net final momentum of the system is zero    (B) Net external force of the system is non-zero
              (C) Net initial momentum of the system is zero  (D) Net external force on the system is zero
  ANS :  D
  
  64.       Find the impulse and force which make 12 m/s change in the velocity of
    object having 16 kg massin 4 sec
              (A) F = 48 N, I = 12 kgms–1                             (B) F = 48 N, I = 192 kgms–1 
              (C) F = 160 N, I = 640 kgms–1                          (D) F = 160 N, I = 40 kg ms–1 
  ANS :  B
  
  65.       Two objects each of mass 1.5 kg are moving in the same straight line but in
    opposite directions. The velocity of each object is 2.5 m/s before the
    collision during which they stick together. What will be the velocity of the
    combined object after the collision ?
              (A) 2.5 m/s
                      (B) 5 m/s
                         (C) zero
                           (D) 3 m/s  
  ANS :  C
  66.       A ball of mass 5 kg moving at 3 m/s collides with another ball of mass 3 kg
    moving at 5 m/s in the same direction. If the balls move together after the
    collision in the same direction, find their common velocity
              (A) 5 m/s
                         (B) 3.75 m/s
                    (C) 6.25 m/s
                    (D) 7.5 m/s  
  ANS :  B
  
  67.       A man pushes a moving ball on a frictionless floor. If the man pushes with
    force 11 N for 5 seconds, what is the change of momentum of ball. 
              (A) 5 N-S
                         (B) 55 N-S
                       (C) 11 N-S
                       (D) 137 N-S  
  ANS :   B
  
  68.       A fielder giving a swing while catching a ball is an example of 
              (A) Inertia                                                        (B) Momentum 
                (C) Newton's II law of motion                         (D) Newton's I law of motion 
  ANS :   C
  
  69.  When a given force is
    applied on larger area of contact the pressure exerted by it:
           (A) increases           (B) decreases          (C) does not change        (D) none of these
  ANS :  B
  
  70.  The pressure exerted by a
    liquid:
        (A)
    decreases with depth            (B) does not change with depth
         (C) increases with depth            (D) is different in different directions at he same depth
  ANS :  C
  
  71.  A force can:
          (A) change the state of motion                            (B) change the shape of an object
          (C) change the direction of motion of an object     (D) all of these
  ANS :  D
  72.   Force is:
           (A) only push on an object                    (B) only pull on an object
            (C) either push or pull on an object        (D) none of these
  ANS : C
  
  73.   Liquids exert
    pressure on the walls of the container:
             (A) yes         (B) no          (C) can’t say         (D) none of these
  ANS :  A.
  
  74.   The pressure
    exerted by the air is known as:
           (A) air pressure                         (B) gas pressure
           (C) atmospheric pressure       (D) none of these
  ANS : C
  
  75.  When a rubber sucker is
    pressed on a plane surface than it sticks to the surface because of :
           (A) the pressure exerted by us                   (B) the air sucked by rubber
            (C) the pressure of atmosphere acting on it     (D) none of these
  ANS :  C
  
  76.  The instrument used of
    measure atmospheric pressure is:
            (A) mercury barometer      (B) manometer          (C) pressure meter          (D) none of these
  ANS :  A
  
  77.  The force exerted on a
    normal human being due to atmospheric pressure is:
          (A) 2 x 10<sup>4</sup>N           (B) 2 x 10<sup>5</sup>N
           (C) 2 x 10<sup>6</sup>N        (D) none of these
  ANS :  A
  
  78.  The weight of air that
    every square centimetre of any surface carries is:
            (A) 1 kg          (B) 10 kg         (C) 1 gm      (D) 100 kg
  ANS :  A
  
  79.   When bicycle tube
    is punctured than:
           (A) it bursts                        (B) air escapes very fast
            (C) air escapes slowly      (D) none of these
  ANS :  C
  
  80.    We are not
    crushed under the weight of air because:
  (A) air has no weight
  (B) the pressure inside our bodies is equal to atmospheric pressure
  (C) the pressure inside our bodies is more than atmospheric pressure
  (D) none of these
  ANS :  B
  
  81.   The non-contact
    force is:
          (A) magnetic force          (B) electrostatic force          (C) force of gravity     (D) all of these
  ANS : D
  
  82.   A boat comes to
    rest if we stop rowing it due to:
          (A) gravitation force           (B) force of friction
         (C) muscular force               (D) none of these
  ANS :  B
  
  83.  A football moves when
    we:
           (A)pushit                  (B) hit it              (C) kick it        (D) all of these
  ANS :  D.
  
  84.   Which of the
    following is contact force:
              (A) force of gravity
              (B) magnetic force
               (C) force of friction
              (D) electrostatic force
  ANS :  C
  
  85.   The non-contact
    force is:
           (A) force of gravity           (B) muscular force
            (C) force of friction        (D) none of these
  ANS :  A.
  
  86.  Pressure =
          (A) force/area          (B) force x area          (C) area/force        (D) none of these
  ANS :  A
  
  87.  Knives, needles, saws are
    made sharp or pointed to:
           (A) decrease pressure         (B) can’t say           (C) increase pressure      (D) none of these
  ANS :  C
  
  88.  The pressure with the
    height of the liquid column.
           (A) increase          (B) remains same            (C) decrease         (D) none of these
  ANS :  A
  
  89.   By decreasing the
    contact area the pressure:
           (A) is decreased            (B) remain same          (C) is increased     (D) none of these
  ANS :  C
  
  90. The unit of pressure is:
           (A) Newton          (B) Newton/metres         (C) Newton metres         (D) Newton/metre
  ANS :  A
  
  91.  The instrument used to
    measure pressure of liquids is:
              (A) barometer           (B) manometer           (C) pressure meter            (D) none of these
  ANS :  B
  
  92.     When we
    press the bulb of a dropper with its nozzle kept in water, air in the
    dropper is seen to escape in the form of bubbles. Once we release the
    pressure on the bulb, water gets filled in the dropper. The rise of water in
    the dropper is due to:
            (A) pressure of water                   (B) gravity of the earth
            (C) shape of rubber bulb              (D) atmospheric pressure
  ANS :  D
  
  93.  Pushing a rock from a
    hill top is an example of:
          (A) muscular force            (B) magnetic force
          (C) frictional force         (D) electrostatic force
  ANS :  A
  94.   Under which
    condition can a moving object charge its direction:
           (A) by reducing friction            (B) by increasing friction
          (C) by applying force                (D) by not applying force
  ANS :  C
  
  .
  95.    A stone
    thrown with a catapult (Gulal) falls back on the ground because :
           (A) the muscles apply force           (B) the stone applies force
           (C) the earth exerts force               (D) the catapult exerts force
  ANS :  C
  
  96.  The SI unit of force
    is:
            (A) kilogram        (B) gram         (C) newton       (D) none of these
  ANS :  C
  
  97.   A man walking on
    the street slips on a banana skin because:
          (A) it is sticky                                                       (B) his foot crushes it
          (C) at that point there is very little friction           (D) all of these.
  ANS :  C
  
  98.   between his shoe
    and the ground In desert areas, a camel can walk very easily as compared to
    horse because it has:
            (A) lesser weight                         (B) broader feet
          (C) smaller feet                             (D) heavier body
  ANS :  B
  
  99.        Force X and Y are applied on an object in opposite directions. If the
    magnitude of force Y is more than the X, then the net force acting on the
    object                   .
        A) X
    - Y is in the direction of Y.            B) Y - X is in the direction of Y.
          C) X - Y is in the direction of X.          D) Y - X is in the direction of X.
  ANS :  D
  
  
  100.  We can conclude that
    force can change the shape of an object by which of the following
    examples?
             A) Breaking of glass on hammering.                  B) Squeezing of a toothpaste tube.
            C) Stretching of a spring on applying force.        D) All the above
  ANS :  D
  
  
 
 
No comments:
Post a Comment